Nákupný košík
Fermentovaná kapusta

Ako podporiť trávenie cez zimu? Začnite fermentovať.

Fermentácia je technika konzervovania potravín známa už celé stáročia. Je to proces, pri ktorom mikroorganizmy, ako sú baktérie, kvasinky a plesne, rozkladajú zložky potravy, čím vytvárajú enzýmy a probiotiká. Fermentovaná, inak povedané aj kvasená, zelenina je tak zdrojom:

Probiotiká produkované počas procesu fermentácie môžu pomôcť obnoviť rovnováhu ,,dobrých“ baktérií v našom čreve a zmierniť niektoré tráviace ťažkosti. Ukázalo sa tiež, že probiotiká priaznivo pôsobia aj na imunitné funkcie a zdravie srdca. Súvisí to najmä s tým, že podľa niektorých vedeckých štúdií probiotiká môžu mierne znížiť krvný tlak a tiež ,,zlý“ cholesterol.

Fermentovaná kapusta
Mnohé fermentované potraviny sú často výživnejšie ako ich nefermentovaná podoba. Fermentácia tiež pomáha štiepiť živiny v potravinách, vďaka čomu sú pre telo ľahko stráviteľné.

Zdroj obrázka: www.istock.com

Ako sme uviedli, s fermentáciou je spojených mnoho zdravotných výhod. No väčšina fermentovanej zeleniny, ktorú môžeme kúpiť v obchodoch, bola pasterizovaná alebo upravovaná pri vysokých teplotách, čím zanikli potrebné dobré baktérie. Preto sme pripravili jednoduchý návod, ako si pripraviť fermentovanú zeleninu doma.

Aká zelenina je vhodná na fermentovanie?

Najčastejšie fermentovaná zelenina v našich končinách je kapusta, biela aj červená, no fermentovať môžeme aj iné druhy zeleniny – mrkva, zeler, cvikla, reďkovka, brokolica, kaleráb alebo karfiol. Fermentovať sa dá viacerými spôsobmi, nám bude stačiť len obľúbená zelenina a soľ, prípadne koreniny na dochutenie. Použiť môžete nové korenie, čierne korenie, bobkové listy, koriander, kurkumu, ale aj cibuľu, cesnak, jarnú cibuľku alebo zázvor.

Čo budeme potrebovať?

  • 2 nádoby s objemom 1 l (dajú sa kúpiť špeciálne fermentačné nádoby, no môžete použiť aj klasický zavárací pohár)
  • 1 červená kapusta (prípadne polovica bielej kapusty / polovica červenej kapusty)
  • 1 cibuľa
  • 2 – 3 mrkvy
  • morská soľ (bez pridaného jódu)

+ ľubovoľné koreniny na dochutenie

Ako budeme postupovať?

1. Pripravíme si nádobu

Ako prvé si nachystáme čistú nádobu. Ďalej si premyslíme, akým spôsobom budeme fermentovať. Zeleninu môžeme fermentovať buď vo vlastnej šťave alebo v slanom roztoku.

  • Ak využijeme vlastnú šťavu zeleniny, použijeme 10 g soli na 1 kg zeleniny. Soľ pridáme v množstve 1 % z váhy zeleniny.
  • Na prípravu soľného roztoku je ideálne použiť odstátu, prevarenú alebo filtrovanú vodu. Na 1 liter vody použijeme približne 20 g soli.

2. Pripravíme si zeleninu

Zeleninu očistíme – kapustu a cibuľu nakrájame na tenké rezance, mrkvu nastrúhame na hrubšom strúhadle, prípadne nakrájame na kolieska. Všetku zeleninu vložíme do veľkej misy alebo do hrnca a poriadne premiešame.

  • Ak použijeme soľný roztok, zeleninu ním zalejeme.
  • Ak nebudeme používať soľný roztok, tak si zeleninu nasolíme.

A necháme odstáť – pol hodinu až hodinu.

Koreniny na fermentáciu
Zdroj obrázka: www.pixabay.com

3. Natlačíme zeleninu

Môžeme sa pustiť do plnenia pohárov. Na dno nádoby umiestnime obľúbené koreniny – my sme použili nové korenie, čierne korenie a bobkový list. Na koreniny začneme ukladať zeleninu a priebežne ju utláčame, nebojíme sa ju utlačiť poriadne!

4. Zeleninu zaťažíme

Obsah pohára dolejeme (nie však až po okraj, ideálne 2 – 4 cm od okraja pohára) soľným roztokom tak, aby bola ponorená všetka zelenina. Môžeme si pomôcť aj tak, že zeleninu jednoducho zaťažíme. Na to môžeme použiť menšiu sklenenú misku, sklenené viečko alebo menší pohár, ktorá bude slúžiť ako ,,ťažítko“ a bude držať zeleninu pod hladinou.

5. Fermentujeme

Keď máme zeleninu natlačenú a zaťaženú, pohár uzavrieme a umiestnime ho na tmavé miesto, alebo aspoň mimo priameho slnečného žiarenia. Ideálna teplota je medzi 18 – 21 °C. Celý proces fermentovania by mal trvať 5 – 10 dní, záleží od teploty prostredia.

Občas poháre skontrolujeme, či nepretekajú*, prípadne, či je zelenina poriadne zaťažená. Z pohárov budú unikať plyny, takže v prípade, že použijeme uzatvárateľné poháre, je dobré ich každý deň otvoriť alebo pohár nechať pootvorený po celý čas – pohár zakryjeme viečkom, ale neuťahujeme. Napevno poháre uzavrieme až na konci fermentovania, hlavne pred dlhodobým skladovaním.

Ak fermentujeme napríklad mrkvu, tvorí sa len malé množstvo plynného oxidu uhličitého, a teda nehrozí prasknutie pohára pod jeho tlakom, takže pohár môžeme napevno uzavrieť už na začiatku celého procesu.

* TIP: Pod poháre môžete umiestniť napríklad pekáč alebo hlbší tanier, ak by obsah pohárov vytiekol.

6. Uskladníme

Po skončení celého prcesu fermentácie zeleninu premiestnime do chladnejšej tmavej miestnosti alebo do chladničky, kde ju môžeme skladovať aj niekoľko mesiacov.

Dobrú chuť!

Regulatpro® Bio

Podporte trávenie s Regulat® produktami

Tekuté enzýmové doplnky stravy vyrobené kaskádovou fermentáciou z bio ovocia, zeleniny, orechov a bylín, obohatené o prírodný vitamín C z čerešne aceroly.

Ponuka produktov

Zdroje:

www.healthline.com/nutrition/fermentation
www.kitchenette.cz/clanek/fermentovana-zelenina
www.zahrada.sk/magazine/kyslomliecne-kvasenie-spoznajte-najzdravsi-sposob-zhodnotenia-zeleniny

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Novinky a tipy do vašej schránky

Nakupujte výhodne a žite zdravšie